En hjälpande snabel

Elefanter samarbetar lika bra som schimpanser.
Publicerad
**Kompanjoner**. Två elefanter hjälps åt för att hala in var sin skål med majs.
Bild: Joshua Plotnik

Två elefanter kastar lystna blickar mot ett par plastbaljor fyllda med majs. Ett volleybollnät hindrar dem från att nå maten. Men om de samarbetar och samtidigt drar i var sin ände av ett rep kan de flytta en platta så att majsen kommer inom räckhåll.

Repet löper fritt genom rörstumpar längs plattans kanter och lossnar om bara en av elefanterna drar. Schimpanser lyckades lösa en snarlik uppgift redan på 1930-talet. Nu har forskare i USA och Thailand visat att elefanter är lika bra på att samarbeta. Och de verkar förstå varandras roll. En ensam elefant kan låta bli att dra i repet i upp till 45 sekunder i väntan på en hjälpande snabel. Elefanterna begrep också att det inte är någon mening med att dra om kompisen inte når repet med sin snabel.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor