Feta gorillor slutade kräkas

Djurparkens specialfoder visade sig vara en kaloribomb.
Publicerad

Den vanligaste dödsorsaken bland hangorillor i amerikanska djurparker är hjärtproblem i samband med övervikt. Orsaken är, precis som hos människan, felaktiga kostvanor. Det visar en studie från Clevelands djurpark. Man tog bort de hjärtsjuka hangorillornas specialfoder, ett slags vitaminberikade kakor, och rullade i stället in skottkärror fulla av sallad, maskrosor och tunna trädgrenar.

Gorillorna surade först. De var svårt sockerberoende och älskade sina kakor. Men med tiden blev de mer harmoniska, eftersom den nya dieten stimulerade deras naturliga födobeteende. Gorillorna övergav samtidigt en ful ovana: att kräkas upp sina kakor och njutningsfullt äta dem igen. Något som få djurparksbesökare uppskattade.

Gorillorna har nu återfått sin idealvikt och väntar på ultraljudsundersökningar som ska visa om deras hälsa har förbättrats.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor