Forntida spelhålor

Det spelades och lektes även för många tusen år sedan. Men arkeologer har ibland svårt att hantera detta.
Publicerad
**Mohenjo-daro**. Plats i Indusdalen där det spelades för 4 000 år sedan.
Bild: Elke Rogersdotter

I de fyratusen år gamla ruinerna från Mohenjo-daro i Indusdalen, nuvarande Pakistan, är nästan var tionde arkeologiskt fynd spelrelaterat. Det handlar om tärningar, spelpjäser, brädor, mönstrade pinnar, bollar och koner som användes vid spel. De har hittats i stor mängd på platser där man uppenbarligen spelade mycket.

– Man har ofta försökt tolka dessa fynd utifrån religion eller ritual. Eller som tecken på social status. Men jag har försökt se leken som just lek, säger Elke Rogersdotter vid Göteborgs universitet, som har undersökt fynden i sitt avhandlingsarbete.

Hon menar att man inom arkeologin ofta bortsett från det lekfulla.

– Det onyttiga har framstått som ointressant för vetenskapen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor