Närbild av en epidemi

Publicerad

Bild: Ivan Konstantinov, Yuri Stefanov, Aleksander Kovalevsky, Yegor Voronin

Här är världens hittills mest detaljerade bild av hiv, humant immunbristvirus, som orsakar aids. Med hjälp av de orangefärgade utskotten tar sig viruset in i våra immunceller, som luras att masstillverka nya viruspartiklar. När dessa lämnar cellen tar de med sig delar av immuncellernas hölje (grått) som ett slags förklädnad.

Sjukdomen har nu varit känd i trettio år. År 1981 publicerade det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC en rapport om fem homosexuella män med en märklig typ av lunginflammation. Två år senare upptäcktes hiv.

Sedan dess har över 60 miljoner människor blivit smittade. Knappt hälften har dött av infektionen.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor