Osynliga spindlar hjälper mot fobi

Spindelbilder som flimrar förbi så snabbt att de inte går att uppfatta kan lindra spindelfobi.
Publicerad
**Ofarlig**. Även en spindel som inte går att se kan minska skräcken.
Bild: Gustoimages / Science Photo Library

En vanlig behandling mot fobier går ut på att i lugn och ro närma sig det som ger kalla kårar och svettiga handflator. Nu har forskare i USA hittat ett alternativ. De bad studenter med spindelfobi att stirra på en datorskärm. Upprepade gånger flimrade en bild förbi subliminalt, det vill säga så snabbt att ingen kunde se vad den föreställde. Hälften av studenterna utsattes för spindelbilder, resten för bilder av landskap.

Efteråt klarade de flesta som sett spindelbilderna att öppna locket till en glasbur som innehöll en levande fågelspindel. De som hade sett landskapsbilderna vågade vidröra buren, men inte öppna locket.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor