Romersk soldatmask hamnade på Gotland

Publicerad

– Romerska officerare kunde ha en sådan här mask till hjälmen. Men den var för tunn för att användas i strid; den var främst dekorativ, säger Marie-Louise Hellqvist, arkeolog och handläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Masken lämnades in av en privatperson som hade fått ärva den av en släkting som hittat den på Gotland med hjälp av metalldetektor i början av 1980-talet. Nu ska den konserveras och förhoppningsvis ställas ut.

Hur den nästan tvåtusen år gamla masken hamnat på Gotland vet man inte, men många nordbor tog värvning i den romerska armén vid den här tiden, och handelskontakter existerade. Kanske tog någon nordisk soldat hem sin mask som en pension efter tjänstgöringen, eller så användes den som betalning för något.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor