Snålare bussfärd med tryckluft

Med ny lufthybridteknik kan stadsbussar halvera sin bränsleförbrukning.
Publicerad

Forskare vid Lunds tekniska högskola har visat att det går alldeles utmärkt att spara energin vid inbromsningar i form av tryckluft. Den lagrade energin kan sedan ge motorn en extra skjuts vid start eller spara in på bränsle vid tomgångskörning.

Dagens elhybridfordon tillvaratar också bromsenergi, men i jämförelse skulle lufthybrider bli mycket billigare att tillverka. Medan en elhybrid kräver dyra batterier och en elmotor klarar sig lufthybriden med en liten lufttank som kopplas till motorn.

Tekniken passar särskilt bra för ryckig och långsam körning. Lundaforskarna har visat att stadsbussar i storstadstrafik skulle kunna minska sin bränsleförbrukning med hela 60 procent.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor