Bly

Romarnas livsfarliga sötningsmedel
Publicerad
**Hagelpatron**. Den som äter viltkött och råkar svälja blyhagel kan bli allvarligt förgiftad.
Bild: Sten Christoffersson / Scanpix

I våras hamnade tungmetallen bly på mångas läppar när det visade sig att vattenkranar av mässing kan läcka bly till dricksvattnet. Kranarna var testade för vatten med pH 7, men aningen surare vatten gjorde att bly fälldes ut. Boverket håller nu på att testa marknadens olika kranar.

Ryktet om att de gamla romarnas infertilitet och rikets fall skulle bero på bly i vattenledningarna är däremot inte sant. Det bly som setts i skelett från den tiden härrör snarare från förvaringskärl, smink och vanan att söta vin med blyacetat.

Bly är enormt giftigt, eftersom tungmetallen kan tränga ut zink, kalcium och järn och ta deras plats i biologiska strukturer. Långvarig exponering ger exempelvis blodbrist när blyet nästlar sig in i den syrebärande molekylen hemoglobin som ska innehålla järn.

I den klassiska beskrivningen av blyförgiftning ingår ”blysöm”, en blåsvart linje av blysulfid som har lagrats in i tandköttet. Några mystiska svenska förgiftningsfall har på senare år visat sig bero på bly i ayurvediska preparat och att människor svalt blyhagel från viltkött.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor