Fågelskådning i mörker med hjälp av laserstrålar

Av en slump upptäckte svenska forskare att fåglar kan identifieras med hjälp av laserradar.
Publicerad

Plötsligt flög en flock fåglar genom laserstrålen när en grupp fysiker och ekologer i Lund gjorde studier med sitt mobila laserinstrument. De märkte då att fåglarnas fjäderdräkter fluorescerade – skickade ut ljus – när de träffades av laserstrålen.

Forskarna blev nyfikna och lånade tjugo uppstoppade fåglar som de systematiskt förde in i laserstrålen. Olika arter visade sig ge specifika fluorescenssignaler.

Upptäckten gör det möjligt att identifiera fåglar på hög höjd, även i mörker. På flera håll i världen finns det redan laserradarstationer som bland annat mäter ozonskiktet. De skulle alltså kunna användas för att också studera fåglars flyttmönster.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor