Gröna alger ska sortera kärnavfall

Publicerad
**Användbar**. Algen Closterium monifilerum skiljer farligt strontium från kalcium.

Den vanligt förekommande sötvattensalgen Closterium moniliferum har den ovanliga förmågan att kunna skilja strontium från kalcium i vatten. Algen bildar strontiumkristaller som den stänger in i sina vakuoler, ett slags behållare inne i cellerna där farliga ämnen kan isoleras.

Nu hoppas forskare vid amerikanska Northwestern university, Illinois, att algen ska kunna rensa bort den radioaktiva isotopen strontium-90 från utbränt kärnbränsle. Att med algernas hjälp separera strontium-90 från ofarligt kalcium – som utgör en stor del av det använda kärnbränslet – skulle kunna minska mängden avfall och underlätta förvaringen.

Strontium-90 är ovanligt farligt för levande organismer just för att det liknar kalcium. Därför kan det radioaktiva ämnet lätt tas upp i mjölk, benmärg, blod och annan cellvävnad och förorsaka cancer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor