Barnmisshandel följer med över svenska gränsen

Invandrade föräldrar fortsätter att slå sina barn även i Sverige.
Publicerad

– Stora invandrargrupper kommer från länder där barnaga är ett helt normalt beteende, säger Eva-Maria Annerbäck, forskare i barn- och ungdomspsykiatri vid Hälsouniversitet, Linköping. Därför fortsätter man att slå barnen även i Sverige.

Hon har genomfört enkätundersökningar bland 8 500 tonåringar och analyserat polisanmälningar i sin forskning om våld mot barn.

Hon har hittat flera riskfaktorer: dålig ekonomi, utlandsfödda föräldrar och isolering – att bo långt från övrig släkt. Även kvinnomisshandel är en riskfaktor. I familjer där mamman blir slagen, misshandlas även barnen.

– Vi måste våga prata mer om dessa mekanismer för att minska barnmisshandeln, säger Eva-Maria Annerbäck.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor