Hon lär robotarna att steka pannkakor

Danica Kragic bygger ett kök åt två robotar som ska lära sig att samarbeta vid spisen.
Publicerad
Danica Kragic.
Bild: Jann Lipka
– Det handlar egentligen inte om pannkakor utan om grundforskning om samarbete mellan autonoma system, säger Danica Kragic, professor i datavetenskap vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. För en ensam robot kan det vara nog så svårt att orientera sig och känna igen föremål i omgivningen. När två robotar ska lösa en uppgift tillsammans måste de dessutom kunna kommunicera utan missförstånd och samordna sina rörelser. Danica Kragic berättar att det finns olika traditioner inom robotforskningen. I Europa och USA ligger fokus främst på att utveckla maskiner med avancerad förmåga att fatta beslut och fungera i industriella sammanhang. Japanska forskare har kommit längst när det gäller att bygga robotar som ser ut och rör sig som människor. – Den första gången jag såg en sådan liten varelse kände jag att jag ville krama den, säger Danica Kragic. Hon tror dock inte att maskiner kan ge närhet i någon djupare mening, men hoppas att äldre människor i framtiden kan få hjälp i vardagen av hushållsrobotar. Om allt går som planerat på KTH kommer de två robotkockarna att börja servera pannkakor mot slutet av året.

Danica Kragic

Född År 1971 i Rijeka, Kroatien.

Familj Maken Patric, också han robotforskare, och sonen Jonathan, 4 år.

Aktuell Ledamot av Sveriges unga akademi som Kungliga vetenskapsakademien nyligen har inrättat.

Gjorde för tio år sedan Disputerade i datavetenskap på KTH.

Gör om tio år Har en större forskargrupp som även innefattar beteendevetare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor