Interaktiva gardiner bryter ensamheten

Vardagsföremål med inbakad teknik för sociala nätverk ska göra tillvaron tryggare och mindre isolerad för ensamma äldre som bor kvar hemma.
Publicerad
**Signalering**. Eva Lindh Waterworth och Annakarin Nyberg vid gardinen som med färg och fläkt signalerar när det finns nya meddelanden i datorn.
Bild: Mikael Hansson

Många äldre personer som bor kvar hemma lider av social och fysisk isolering, speciellt om de börjar bli dementa. Nu vill forskare i Umeå förbättra deras tillvaro med hjälp av ett webbbaserat socialt nätverk, i stil med Facebook, där de äldre kan ha digital kontakt med sina anhöriga och vänner. Men många äldre har knappt använt en dator förut, och det är därför viktigt att tekniken är oerhört enkel och lättanvänd. I samråd med användarna har forskarna tagit fram ett antal hjälpmedel, bland annat en gardin som visar när det finns ett nytt meddelande i datorn.

– Är det inget brådskande lyser den grönt och fladdrar lite lätt, men är det bråttom fladdrar gardinen mycket och lyser rött, säger Eva Lindh Waterworth, professor i informatik vid Umeå universitet.

Datorn är även ihopkopplad med en kamera som tar bilder av den äldre personen. Mjukvara i datorn analyserar ansiktsuttrycket och tolkar personens sinnesstämning. Det förmedlas sedan till de anhöriga över nätet i form av en liten glad, neutral eller ledsen gubbe.

– Äldre bor kvar hemma allt längre. Syftet med vårt projekt är att öka deras livskvalitet och få dem att känna sig tryggare i hemmet, säger Eva Lindh Waterworth.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor