Kvinnorna springer aldrig i kapp männen

Publicerad

**Fråga:** För några år sedan läste jag en artikel om kvinnliga idrottare och att kurvan för kvinnliga resultat skulle skära kurvan för manliga resultat om dagens utvecklingstakt höll i sig. Är detta sant?

*JL*

**Svar:** Kvinnor har legat lite efter män när det gäller träningsintensitet och träningsvolym. Så det är inte så konstigt att deras prestationskurva har gått något brantare uppåt än männens.

Kvinnorna kan komma nära männen, men de kommer aldrig att komma i kapp. Fysiologiskt sett är det nämligen omöjligt för män och kvinnor att konkurrera på samma arena. Kvinnor har till exempel lägre halter röda blodkroppar som kan transportera syre till de arbetande musklerna. Östrogen har en milt hämmande effekt på blodkroppsbildningen medan testosteron ökar mängden blodkroppar.

Män klarar också att träna med högre intensitet eftersom de har mer anabola, uppbyggande, hormoner. Därför kan de återhämta sig snabbare efter ett hårt träningspass.

*Jacob Lindh, idrottsfysiolog vid Göteborgs universitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor