Morrhåren ger sälen ett sjätte sinne

Trots ögonbindel och hörselkåpor kan sälar avgöra form och storlek på en förbi­simmande fisk.
Publicerad
**Dubbelblind**. Sälen Henry kunde varken använda syn eller hörsel under försöket.
Bild: Marine Science Center Rostock

Ny forskning visar att sälarnas morrhår fungerar som ett sjätte sinne. När en fisk simmar förbi en säl bildas en vattenvirvel som böjer sälens morrhår. Morrhåren är så känsliga att sälen kan avgöra hur stor fisken är och vilken form den har. På detta sätt kan en säl som befinner sig i vatten med dålig sikt till exempel avgöra om fisken är ett lämpligt byte.

Det var forskare från det marina centret på Rostock Universität i Tyskland som gjorde studien. De använde en tam säl vid namn Henry, som fick bära ögonbindel och hörselkåpor vid experimentet. Henry tränades för att trycka på knappar som representerade olika typer av strömvirvlar i vattnet. Forskarna gjorde sedan strömvirvlar i vattnet med hjälp av paddlar av olika storlek och form. Trots att Henry var både döv och blind under experimentet kunde han med sina morrhår avgöra strömvirvelns typ, och trycka på rätt knapp.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor