Nodularin – Badvattnets blågröna fasa

Publicerad
**Cyanobakterier**. Den gröna färgen kommer av grönt klorofyll, den blå av pigmentet fykocyanin.
Bild: Sinclair Stammers / Science Photo Library

I maj rapporterade medierna om ryska gödseldammar som hotade att läcka ut sitt stinkande innehåll i Östersjön. Förutom att det är äckligt att bada i bajsvatten så göder sådana utsläpp innanhavet med fosfor, något som gynnar tillväxt och blomning av blå-grönalgen Nodularia spumigena. Dessa ”mördaralger” är egentligen cyanobakterier som trivs i bräckt vatten. De tillverkar giftet nodularin, som förs till levern via det transportsystem som normalt hanterar gallsalter. Giftet gör att levercellernas inre struktur skadas så att cellen kollapsar. I insjöar finns andra cyanobakterier som tillverkar ett liknande gift kallat mikrocystin.

I Sverige beräknas omkring hälften av alla algblomningar vara giftiga. Gifterna tas inte upp i fiskkött, men hos kräftor kan de finnas i smöret.

Spår av gift har även hittats i internetköpta beredningar av den knallgröna och proteinrika cyanobakterien Spirulina, som trendiga storstadsbor gör hälsodrinkar av. Troligen har då giftiga cyanobakterier råkat slinka med vid skörden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor