Skruva den som Einstein

Han hade rätt, Einstein: rumtiden viras runt vårt roterande jordklot som ett tygstycke i en borrmaskin.
Publicerad
**Rumtiden vrids**. Mätningar vid amerikanska rymdsatelliten Gravity Probe B visar att jordklotet drar med sig rumtiden.
Bild: Nasa

Förberedelserna att bevisa en av Einsteins förutsägelser har pågått i 50 år, kostat nästan fem miljarder kronor och krävt helt nya teknologier. Bland annat har forskarna konstruerat världens slätaste kulor.

Enligt Einstein kan tyngdlagen förklaras med en krökning av rumtiden. Det kan liknas vid en boll på en gummimatta: ju tyngre boll, desto djupare krökning. Enligt teorin drar också himlakropparna med sig rymden, likt en snurrande sked i en honungsburk.

För att visa detta har en amerikansk rymdsatellit gjort mätningar i fem år. Ombord finns fyra kulor stora som pingisbollar nedkylda till nära den absoluta nollpunkten. Kulornas yta är så slät att om de var stora som jorden skulle nivåskillnaderna vara mindre än 2,5 meter.

Slätheten krävs för att mäta den förväntade vridningen på endast 40 bågmillisekunder. Det motsvarar vinkeln på ett mynt sett på 100 kilometers håll.

Projektet kantades av svårigheter. Bland annat tog pengarna från NASA slut. Men då ingrep Saudiarabiens kung. Nyligen kunde därför Stanfordforskarna slå fast att rymden runt jorden är exakt så skruvad som Einstein förutsade för 100 år sedan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor