Svensk granskning av världens matsopor

Kraven på att morötter ska vara raka är ett av de dummaste skälen till att mat slängs, enligt svenska forskare.
Publicerad
**Skräpmat**. Ungefär 1,3 miljarder ton mat per år når aldrig fram till tallriken.
Bild: Jonathan Bloom

På uppdrag av FN:s fackorgan för mat och jordbruk, FAO, har forskare i Göteborg gjort den hittills största granskningen av världens slöseri med livsmedel. Ungefär en tredjedel av all mat når aldrig fram till tallriken. Men orsakerna till svinnet varierar – och beror på befolkningens levnadsstandard.

I vissa odlingar i rika länder blir mer än var fjärde morot, potatis eller gurka djurfoder – eller plöjs ner och förstörs. Orsaken är att de inte uppfyller uppköparnas krav på hur grödorna ska se ut.

– Det är beklämmande. Vi borde ta fasta på att maten ska vara säker och hälsosam, och släppa fokus på att den ska vara fläckfri, säger Jenny Gustavsson, miljökonsult på livsmedelsforskningsinstitutet SIK i Göteborg och medförfattare till den nya rapporten.

När det gäller den mat som klarar kraven och transporteras vidare mot tallrikarna i den rika världen sker det stora svinnet sedan sent i kedjan – hos konsumenter, restauranger och butiker som slänger en stor del av matvarorna. I fattigare länder försvinner maten tidigare i produktionskedjan. Brist på effektiva transporter och annan infrastruktur gör att maten ruttnar, och urbaniseringen leder till att ännu mer mat förstörs. För att lösa sådana problem behövs stora investeringar.

De rika ländernas slöseri handlar mer om attityder.

– En viktig del av lösningen för vår del är att uppfostra våra barn att inte slänga mat, säger Jenny Gustavsson.

Hennes rapport slår fast att en genomsnittlig konsument i Europa och USA kastar cirka 100 kilo mat per år. I Afrika söder om Sahara samt i södra och sydöstra Asien ligger motsvarande siffra mellan 6 och 11 kilo per år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor