Världslitteraturen får nya kurvor

Google håller på att samla in ord. De digitaliserar världens litteratur och har nu läst in över 15 miljoner böcker från renässansen och framåt.
Publicerad

På Google Ngram Viewer kan du själv undersöka hur ofta ord används. Över 15 miljoner böcker, från år 1500 till år 2000, har digitaliserats. Samlingen innehåller 500 miljarder ord. Här kan man se hur ord kommer och går – men tjänsten finns än så länge inte på svenska.

Man kan söka på flera ord tillsammans för att se hur de ökar eller minskar i frekvens. Prova gärna att experimentera, sök på patriotism och nationalism till exempel, men och women, eller future och history. Eller varför inte science och progress?

Det är ett nöje att leka och leta ord. Tjänsten kommer säkert att gynna historieforskningen på nya och helt oväntade sätt.

Adressen är: http://ngrams.googlelabs.com

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor