Bedövning mot depression

Ny rön om hur ett bedövningsmedel påverkar hjärnan kan leda till snabbare och effektivare mediciner mot depressioner.
Publicerad
**Injektion av hopp**. Ett bedövningsmedel kan leda till den första genuint nya medicinen mot depressioner på decennier.
Bild: Jim Varney / Science Photo Library

En spruta med bedövningsmedlet ketamin kan lindra en svår depression inom bara några timmar. Det visade experiment vid National institutes of health i USA för fem år sedan. Nu har en forskargrupp i delstaten Texas kartlagt hur bedövningsmedlet påverkar hjärnan.

– Det här är ett av de hetaste spåren inom forskningen om antidepressiva läkemedel just nu, säger Lars Farde, professor i psykiatri vid Karolinska institutet i Solna.

Dagens i särklass vanligaste antidepressiva mediciner, så kallade SSRI-preparat, påverkar i huvudsak samma signalämnen i hjärnan som deras föregångare gjorde redan för femtio år sedan.

Tabletterna börjar verka först efter flera veckor. Detta kan i vissa fall vara ett allvarligt problem. När en förtvivlad människa med självmordstankar börjar komma över sin värsta handlingsförlamning ökar risken för att hon tar livet av sig.

Ketamin verkar snabbare, men ger samtidigt yrsel och andra biverkningar. Ämnet blockerar en receptor för signalämnet glutamat, vilket i sin tur justerar halten av flera andra ämnen i hjärnan, enligt en rapport i Nature. Dessa ämnen kan bli nya måltavlor för läkemedelsbolagens försök att ta fram bättre mediciner mot depressioner.

Om de lyckas väntar en jättemarknad. I Sverige hämtade mer än var tionde kvinna och var tjugonde man ut antidepressiva mediciner på recept från ett apotek under förra året.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor