Konstiga samtal

Publicerad
Samtal mellan människor är högst vardagligt, ja bland det naturligaste vi ägnar oss åt. Men mellan politiker i offentligheten förekommer inget naturligt samtal. En debatt är en duell och den bryter mot alla sociala regler. Det är en av många sanningar som levereras i denna kvicka bok av författarduon Lars Melin och Martin Melin. Det är far, språkforskaren, som skriver tillsammans med sonen, informationskonsulten. Och resultatet är lyckat. Lars Melin har skrivit ett otal språkböcker. När han skriver själv händer det att det snabba tar över. Jag rycks med som läsare men får också en känsla av att det finns något djupare som jag missar av bara farten. Författarduon lyckas göra texten mer balanserad. Visst går det undan, visst syns Lars Melins jargong, men däremellan saktar det ner och blir mer analytiskt och redovisande. Pendlingen är precis lagom. Dom bara pratar handlar om politikernas verktygslåda, som debatter, tal, utspel och mycket mer. Men den handlar också om hur vi kan tolka politikernas språk. I ett kapitel försöker Melin och Melin avgöra om politikerna verkligen sitter på makten, genom att analysera politikernas ordval. Den texten är en lätt uppdaterad version som tidigare har publicerats i boken Maktspråk. Det visar sig förstås att politikerna åker hiss upp och ner i hierarkin hela tiden, ibland har de makten, ibland står de ödmjukt till någon annans förfogande. Genom hela boken framgår det tydligt att politikerspråket har mycket att säga, inte bara om politikerna, utan om hela samhället. Som språket alltid har.

Dom bara pratar

Melin, Lars & Melin, Martin
Telegram bokförlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor