Livet behöver inte vara struligt för ortnamnsforskarna

Publicerad

I somras berättade amerikanska forskare att de funnit nya tecken på att det finns flytande vatten på Mars. Uppståndelsen var stor. I svenska tidningar, radio och tv förmedlades nyheten.

Ingen har ännu sett vattnet. Allt som syns är fåror som kan ha uppstått av att vatten flutit där. Fårorna är nya och om de har skapats av vatten måste det alltså rinna där nu. Bilderna är lättbegripliga. Man kan ana att något runnit där. Kanske alldeles nyss.

Samma sommar går Svenskt Näringsliv ut och föreslår att studielånet ska sänkas för så kallade ”lågproduktiva utbildningar”. Kreativt skrivande och ortnamnsforskning hör till sådant som är onödigt, deklarerade Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster i tv.

Som grund för uttalandet ligger en förtjänstfull utredning som Svenskt Näringsliv har gjort: Konsten att strula till ett liv. Där har man kartlagt arbetsmarknaden för svenska studenter och funnit att den är precis så dålig för humanister som många av mina forna studiekamrater vittnar om. Något måste göras. Men frågan är om minskat studielån är det rätta styrmedlet.

Sverige lägger med rätta en hel del pengar på rymdverksamhet. Vi firar i år 50 år som rymdnation. Våra små satelliter har bland annat undersökt norrsken, testat grönt raketbränsle och övat sig på formationsflygning.

I förhållande till resultaten kan verksamheten kanske verka dyr. Men få vill minska anslagen. Likt många andra fascineras jag av den avancerade tekniken och de svindlande frågor den försöker besvara. Jag vill höra fler nyheter om vattnet på Mars och norrskenets uppkomst. Det betyder i sin tur att det finns en arbetsmarknad för de studenter som väljer rymdinriktningen.

Stefan Fölster kan räkna ut hur många doktorander i ortnamnsforskning som en svensk satellit skulle kunna finansiera. Men jag föreslår ingen transferering. Jag vill bara säga att det inte finns något givet samband mellan nytta och en arbetsmarknads storlek. Vi måste helt enkelt bestämma oss för om vi också vill ge ortnamnsforskarna jobb.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor