Myggans magbakterie stoppar malaria

En oväntad upptäckt i myggans tarmflora ger nya möjligheter att bekämpa sjukdomen.
Publicerad
**Framåtlutad**. Malariamyggor känns igen på att de håller kroppen i vinkel. Hos vanliga stickmyggor är kroppen parallell med underlaget.
Bild: Science Photo Library / IBL Bildbyrå

Malaria dödar närmare 800 000 människor varje år. Sjukdomen överförs till människor via myggor som blivit smittade av en parasit av släktet Plasmodium. Men nu har forskare upptäckt att vissa av malariamyggorna har en bakterie i sin mage som gör dem resistenta mot parasitinfektionen. Bakterien tillhör släktet Enterobakter och utsöndrar en aggressiv syreförening som dödar Plasmodium-parasiten. Forskarna fann bakterien i var fjärde mygga de analyserade.

För att kunna minska spridningen av malaria måste forskarna utveckla en metod för att sprida bakterien till så många myggor som möjligt. De undersöker därför om det skulle vara möjligt att mata vilda myggor med en sockerlösning som innehåller bakterien och på så sätt få flera resistenta malariamyggor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor