Smältande isberg lindrar växthuseffekten

Koldioxidupptaget från luften ökar när plankton får mer näring från smältvattnet.
Publicerad
**Rundgång**. Mer koldioxid fångas i havet när isbergen rasar på grund av uppvärmningen.
Bild: Paul Goldstein / ImageState / IBL Bildbyrå

Antarktis smältande glaciärer bidrar till att atmosfären renas från koldioxid. Det konstaterar amerikanska forskare, som i många år har undersökt vattnen runt den antarktiska kontinenten. De kalvande isbergen tillför havet järnmineraler som gödslar havet och därmed gynnar tillväxten av mikroskopiska växter och alger längst ner i näringskedjan. Detta leder till att även de högre organismerna – från små räkor och fiskar till fåglar och däggdjur – blir fler. Alla behöver de kol som finns i havet när luftens koldioxid spjälkas i kol- och syreatomer. På så sätt utgör Sydhavet en hittills okänd, och för forskarna överraskande, sänka för en av de viktigaste gaserna bakom klimatets uppvärmning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor