Till Pandornas rike

Följ med på Forskning & Framstegs pandaexpedition i Qinlingbergen 13–26 april 2012. En kunskapsresa i orörd natur där du högst sannolikt kommer att stå öga mot öga med vilda pandor.
Publicerad

Morgonen är alldeles stilla och disig, solens första strålar tränger ned mellan de höga bergen. Det hela påminner om en gammal kinesisk målning. Vi värmer oss med en kopp te medan några rödnäbbade blåskator nyfiket tittar på. Det är dags att bege sig ut på stigarna genom bambusnår, bäckraviner och höga berg, tillsammans med våra duktiga pandaspårare.

Här i Fopingreservatet finns det tätaste pandabeståndet i Kina och de bästa möjligheterna att få stå öga mot öga med detta fascinerande djur i dess naturliga miljö, något som varit få västerlänningar förunnat. Vi bor på Sanguanmiao, en liten forskningsstation som mest påminner om ett avlägset kloster, fjärran från all civilisation.

Vi letar även efter andra sällsynta djur som takin, en stor gulvit getantilop och gyllenapa. Kanske hittar våra guider spår av leopard och kragbjörn. Här finns närmare 50 däggdjursarter och mer än 180 fågelarter, varav några bara lever kvar i dessa berg idag.

Under resan besöker vi även flera världsberömda sevärdheter och världsarv som Terrakottaarmén i Xian, Kinesiska muren samt den kejserliga Förbjudna staden i Peking.

Med på resan är Anders Haglund, biolog och en av Sveriges mest erfarna och uppskattade färdledare, som på ett initierat sätt kan berätta om geologi, växt- och djurliv. Anders har lett resor till pandorna och Qinlingbergen tidigare, så han känner områdena väl och har mött pandor på varje resa. På resan har vi även hjälp av lokala engelsktalande guider som kan berätta om den lokala kulturen. I parken leds vi av erfarna pandaspårare som hjälper oss att finna de djur som vi söker.

För mer information kontakta Anne Stenskog på Äventyrsresor: anne@aventyrsresor.se, 08-55606916.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor