Dödlig salut

Vart tar kulorna vägen när man skjuter skarp salut i luften? De faller förstås ner. Farligt fort.
Publicerad
**Farligare än man tror**. Skott som avlossas rakt upp i luften kan döda när de faller ner.
Bild: DPA / IBL Bildbyrå

Vi har sett det under revolutionerna i arabvärlden – män som avlossar sina vapen i luften för att fira. Det är vanligt främst på Balkan, i Mellanöstern, i Afghanistan och i USA under högtider.

Men firandet kan vara farligt. En normal projektil från ett handeldvapen faller ner med en hastighet av 50–75 meter i sekunden. Det räcker för att tränga igenom skallbenet.

Och det är stor risk att just huvudet träffas. Inte mindre än 77 procent av offren för skott i luften har träffats i huvudet, enligt en studie av 118 offer för glädjeskott i Los Angeles under åren 1985–1992. Det visade sig att 32 procent dog av skadorna, och det är en långt högre andel än vid vanliga skottskador där kulan kommer från sidan, uppger den vetenskapliga tidskriften The annals of thoracic surgery.

Men samtidigt är risken rätt liten. Sannolikheten att träffa en ensam människa inom nedfallsområdet med ett skott i luften är 1 på 40-80 miljoner skott. Fast om det är mycket folk inom skotthåll och flera som skjuter, så ökar förstås risken dramatiskt. När Kuwait befriades av amerikanska trupper 1991 sköt många kuwaitier i luften för att fira. Tjugo personer dog av nedfallande kulor.

I USA försöker man stoppa bruket genom informationskampanjer, särskilt sedan en fyraårig pojke dödats när han satt i en kyrka i Georgia nyårsaftonen 2009. Kulan hade gått genom taket och träffade sedan pojkens huvud.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor