Hästar kan bli allergiska av hö

Publicerad

Bild: Ronald Wittek / Scanpix

**Fråga:** Kan djur vara allergiska?

*Elis Nilsson*

**Svar:** Ja, det kan de. Islandshästar är till exempel ofta allergiska mot myggor. Det kliar väldigt mycket på dem och huden blir inflammerad av insektsbett. Dessutom kan hästar bli allergiska mot damm, om stallet är dåligt ventilerat eller om de får dammigt hö.

Bland katter och hundar ökar allergierna precis som hos barn. De kan få hudproblem och matallergier. Många hundar och katter är också överviktiga, vilket gör att de utvecklar diabetesliknande sjukdomar. Detta är troligtvis bland annat orsakat av dålig kommersiell hundmat. Studier visar att hundar som får mer av sin mer naturliga mat – färskt kött, ben och matrester – lever längre. Flera hundraser har i dag kortare förväntad livslängd än de hade för 15 år sedan.

*Sophie Atkinson, forskningsassistent vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor