Seende rullstol visar vägen för synskadade

Rullstol med lasersensorer och känselkarta hjälper synskadade åkare att navigera i okänd terräng.
Publicerad
**Full koll**. Daniel Innala Ahlmark, synskadad och delaktig i forskningsprojektet, provkör den seende rullstolen.
Bild: Leif Nyberg, LTU

För någon som är både rullstolsburen och synskadad kan det vara svårt att ta sig fram på egen hand. Men nu har forskare vid Luleå tekniska universitet utvecklat en rullstol som läser av hinder i omgivningen med hjälp av en lasersensor. Informationen översätts till en tredimensionell karta som sedan omvandlas till känselinformation av en så kallad haptisk robot. Den synskadade föraren kan då känna av omgivningen genom att röra på en spak kopplad till roboten, ungefär som med en blindkäpp. Med den andra handen manövreras sedan elrullstolen.

För närvarande kan rullstolen bara upptäcka föremål på en och en halv meters höjd. Nästa steg i projektet är att utveckla en 3D-kamera, som kan mäta hela omgivningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor