Amazonfloden har en underjordisk tvilling

Brasilianska forskare har upptäckt ett stort vattenflöde fyra kilometer under marken.
Publicerad
**Amazonfloden**. Nya mätningar visar att det finns en underjordisk flod fyra kilometer under marken.
Bild: Nature PL / IBL Bildbyrå

Genom noggranna temperaturmätningar i drygt 200 övergivna oljeborrhål djupt under markytan, har brasilianska forskare spårat en underjordisk flod. Den följer Amazonfloden tvärs igenom den sydamerikanska kontinenten ända till Atlanten, där den flyter ut långt under havets yta. Det kan vara förklaringen till att Amazondeltats vatten är så sött.

Det underjordiska vattenflödet utgör bara tre procent av Amazonflodens vatten, men är hundratals gånger bredare. Floden har döpts till Hamzafloden, efter den brasilianska geofysikern Valiya Mannathal Hamza som gjorde upptäckten. Han har ägnat fyra decennier åt att studera det brasilianska grundvattnet på stort djup.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor