Arvingar prioriterar ledighet

Ett stort arv gör att vi väljer att arbeta mindre snarare än att konsumera mer.
Publicerad
**Arv**. Redan Alfred Nobel hävdade att arvingar saknar incitament till att arbeta. Ny forskning visar att han hade rätt.
Bild: First Light / IBL Bildbyrå

Sedan arvsskatten avskaffades 2004 har vi ingen större kunskap om vilka summor som ärvs i Sverige. Men enligt en ny studie av drygt 230 arvskiften var genomsnittsarvet 300 000 kronor. Arvingarna tenderade att använda arvet till att arbeta mindre, särskilt de som ärvde mer än snittet. Och denna effekt kunde man se redan före arvet, vilket tyder på att många mentalt tog ut arvet i förskott.

– Vi känner dock inte exakt till mekanismerna än, säger Mikael Elinder, nationalekonom vid Uppsala universitet. Men troligen handlar det om att många pensionerar sig tidigare eller går ner i arbetstid i samband med ett arv.

Studien har publicerats i Ekonomisk debatt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor