Nya blodproppsmediciner minskar risken för blödning

En ny grupp av läkemedel förhindrar stroke lika bra som tidigare behandling, men ger lägre blödningsrisk.
Publicerad
**Magnetkameran avslöjar**. Hjärnan avbildad uppifrån. Det vita området i nackloben är skadat av syrebrist efter en hjärnblödning.
Bild: Simon Fraser / Royal Victoria Infirmary, Newcastle Upon Tyne / SPL

Patienter med hjärtflimmer måste ofta behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran, eftersom de riskerar blodpropp i hjärnan, stroke. En biverkan är att risken för blödningar ökar, bland annat hjärnblödning. Behandlingen är dessutom praktiskt besvärlig. Därför avstår många patienter.

Men nu ser det ut att dyka upp alternativ. En ny grupp läkemedel hämmar en enskild koagulationsfaktor i blodet, till skillnad från Waran, som hämmar själva produktionen av koagulationsfaktorer i levern. Färska studier visar att de nya medlen är lika bra eller bättre på att förebygga stroke, men ger avsevärt lägre blödningsrisk. De kräver heller inte samma praktiska arrangemang.

De nya medicinerna är betydligt dyrare än Waran, men många forskare tror ändå att behandlingen på lång sikt kan bli billigare för samhället.

– I början blir det en större utgift, men man måste komma ihåg att också strokevården är dyr, säger Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala universitet. Om fler patienter accepterar förebyggande behandling, kommer vi att få färre strokefall.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor