Stjärna exploderar inför våra ögon

En av de kraftfullaste supernovorna i modern tid uppäcktes i slutet av augusti.
Publicerad
**Supernova**. SN2011fe var synlig för blotta ögat.
Bild: Peter Nugent / Palomar Transient Factory

Stjärnutbrottet har varit synligt med en vanlig fältkikare i utkanten av Vindsnurregalaxen i Stora Björnen. Supernovan SN2011fe är av typen Ia, som under de senaste tjugo åren har använts för att mäta kosmologiska avstånd. Utbrotten är så kraftfulla att de syns på långt håll, samtidigt som de är relativt lika varandra. Därför kan de utnyttjas som kosmiska standardljus – vilket årets Nobelpristagare gjorde när de upptäckte universums tilltagande utvidgning.

Senaste gången en supernova av typ Ia kunde ses var 1972. År 1987 kunde man i och för sig från södra halvklotet iaktta en spektakulär supernova i vår granngalax, Stora Magellanska Molnet. Men den, kallad 1987A, var av en annan sort än höstens stora stjärnhändelse.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor