Atomfysiker räddar färsen

Märta Lewander utvecklar laserteknik som ska se till att köttfärs, juice och andra matvaror håller sig färska.
Publicerad
Märta Lewander.
Bild: Andrè de Loisted
För några år sedan började atomfysiker vid Lunds tekniska högskola använda laser för att mäta gas i kroppen, till exempel för att diagnosticera en bihåleinflammation. De funderade också på att analysera matvaror. Just då rasade debatten om ICA:s fusk med datummärkning av köttfärs. – Vi tänkte att det tekniskt inte borde vara så stor skillnad mellan att mäta gas i kroppen och i köttfärs, säger Märta Lewander, doktor i atomfysik. Det stämde, och sedan i maj är hon teknisk chef på ett företag som i dagarna lanserar ett nytt laserinstrument för att mäta halten av syrgas i matförpackningar. Köttfärs, bake-off-bröd och juice är exempel på matvaror som ofta säljs i tät förpackning där luften är ersatt av koldioxid eller kväve. Om syre kommer in ökar risken för att maten ska bli dålig. I dag tar tillverkarna stickprover på gasen med en nål som förstör förpackningen. Lasertekniken lämnar inga spår. Den kan även mäta gaser inuti matvaror. Allt som krävs är att en liten aning ljus kan tränga igenom. – Vi hoppas att utrustningen bidrar till att förpackningarna blir bättre så att mindre mat slängs, säger Märta Lewander.

Märta Lewander

Född 1981 i Malmö.

Familj Väntar barn med sambon Can Xu, som också är atomfysiker.

Gjorde för tio år sedan Började läsa teknisk fysik på Lunds tekniska högskola.

Gör om tio år Jobbar med spännande projekt i gränsområdet mellan akademin och industrin.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor