Behöver vi inte akta oss för torskmasken längre?

Publicerad

**Fråga:** I somras kom ett larm om torskmasken och att den ökar i Östersjön. Masken kunde ta sig genom tarmväggen ut i magen, eller upp i strupen. Men efter larmen har det blivit helt tyst. Hur farlig är den? Existerar denna mask?

*Ulla Sjöström*

**Svar:** Torskmasken har mycket riktigt ökat bland vissa fiskar i Östersjön. Men Livsmedelsverket känner inte till ett enda fall i Sverige där någon har blivit sjuk av torskmask. Samtidigt kan det finnas ett mörkertal. Oftast ger masken lindriga symtom som illamående, magont och kräkningar. Den som drabbas kanske inte förstår att det är torskmask.

Torskmasken är en av flera parasiter som kan finnas i rå fisk. En släktning till torskmasken är Anisakis, som finns i bland annat sill, makrill och torsk. År 2005 smittades en person i Sverige av den masken efter att ha ätit gravad strömming.

Även binnikemask finns i fisk. Men den har blivit mindre vanlig med åren.

För att undvika alla former av parasiter i fisk måste du värma fisken så att den når minst 60 grader i minst en minut. Ska fisken gravas eller kallrökas måste den ligga nedfrusen i tre dygn i minus 18 grader. Är fisken stor kan den behöva ligga några extra dygn så att den med säkerhet blir helt genomfrusen. Vid inläggning av sill hårdsaltar man fisken för att döda parasiter. Använder man fisk som inte är köpt för inläggning kan det vara bra att frysa fisken först.

*Ann Fernholm, med hjälp av Roland Lindqvist, chefsmikrobiolog vid Livsmedelsverket*.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor