Inspirerande om stjärnhimlens historia

Publicerad
I början på 100-talet hävdade den grekiske astronomen Ptolemaios att solen och de andra planeterna snurrar runt jorden. Därifrån tar man ofta ett långt hopp till 1500-talet och Kopernikus insikt om att jorden i stället snurrar runt solen. Som om ingenting hände däremellan. Men det gjorde det, och inte bara i Europa. Ulrika Engström tar med läsaren på en upptäcktsresa runt om i världen. I bland annat Kina, Iran och Indien får vi på plats bekanta oss med framstående astronomer och hur dessa gick till väga för att skaffa sig nya kunskaper. Sedan bär det hem till Europa. Med början hos Kopernikus i polska Frombork får vi följa hur den heliocentriska världsbilden växer fram och orsakar debatt. Det är en spännande resa, medryckande och välskriven. Några små skavanker solkar läsningen. Till exempel definieras termen ”ekvant”, ett äldre begrepp för att beskriva planetrörelserna, inte första utan andra gången begreppet används. Och det är inte vedertaget bland dagens kosmologer att universum har elva dimensioner, vilket det sista kapitlet ger sken av. Men det hindrade inte mig från att bli så uppslukad att jag – som tidigare mest tyckt att stjärnhimlen är vacker – plötsligt hade installerat en stjärnkarta i min smartphone.

Himlens väktare

Engström, Ulrika
Leopard förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor