Klok fågel räddar sig själv

Den kolsvarta korpen har lyckats utnyttja omvärldens förändring.
Publicerad

Bild: Nature PL / IBL Bildbyrå

Korpen överlevde 100 år av systematisk förföljelse i vårt land. Från att ha varit nästan utrotad under 1950-talet, är den nu vanligt förekommande. Men eftersom inga aktiva åtgärder gjordes för att rädda arten, så vet man inte riktigt hur det gick till.

Kanske är det den kolsvarta blänkande fjäderdräkten och det lite ensliga lockropet som har gjort korpen så mytomspunnen. I den fornnordiska mytologin förknippas den med klokhet i form av Odens allseende hjälpredor Hugin och Munin. Men den har också fått symbolisera olycka och död. Korpar ansågs till exempel vara spöken efter självmördare och människor som dött utan en kristlig begravning.

Korpar äter gärna as, vilket kan vara en av orsakerna till artens återhämtning. Den har sannolikt gynnats av vårt växande vägnät och det ökande antalet trafikdödade djur. Dessutom har den dragit nytta av de kadaver som placerats ut vintertid av viltvårdare för att rädda kungs- och havsörnen.

Korpen betraktas som en av de mest lekfulla fågelarterna. Det händer att korpar leker tafatt med hundar och de gillar att göra akrobatiska flyguppvisningar, till exempel loopingar. Det har också rapporterats om korpar som åker kana i snösluttningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor