Stereon gör av med mest energi när den är tyst

Publicerad

**Fråga:** Stämmer det verkligen att diverse hemelektronik som står på standby-läge drar cirka 10 procent av all el som förbrukas i Sverige?

*Henke*

**Svar:** Nej, det stämmer inte riktigt. Däremot kan elanvändningen till apparater i standby uppgå till cirka 10 procent av elanvändningen i hushållen, alltså den el som används för belysning och drift av apparater i våra hem. Det är framför allt datorer, tv och ljudanläggningar som använder el när de står i standby. Energimyndighetens mätningar visar till exempel att i genomsnitt 60 procent av elanvändningen i ljudanläggningar sker i standby-läge. Genom att stänga av apparater på strömbrytaren och dra ur batteriladdare när de inte används kan du spara mycket el.

*Linn Stengård, handläggare vid Energimyndigheten.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor