Placeboeffekten fungerar omedvetet

Vår smärt­upplevelse kan påverkas av bilder som vi inte hinner uppfatta.
Publicerad
**Sockerpiller?** Placeboeffekten kan fungera även om vi inte hinner bli medvetna om de utlösande signalerna.
Bild: Coneyl Jay / SPL

Ett sockerpiller kan bara ge en effekt om man vet att man har svalt ett piller. Så lyder den klassiska teorin om den så kallade placeboeffekten och dess motsats, noceboeffekten. Men nu har forskare vid Karolinska institutet visat att även omedvetna signaler fungerar.

Försökspersoner med en värmeplatta mot underarmen gavs korta pulser av antingen svag eller stark smärta. Under en inlärningsfas satt de framför en datorskärm som alltid visade ett neutralt ansikte samtidigt som smärtan var svag. Ett annat neutralt ansikte dök upp varje gång smärtan var stark.

I nästa omgång av försöket var varje smärtpuls mitt emellan stark och svag, men datorn växlade mellan bilderna på de båda ansiktena. Då visade det sig att bilderna styrde hur intensivt personerna upplevde en och samma smärta – även när bilderna flimrade förbi för fort för att fastna i medvetandet.

Omedvetna signaler skulle på liknande vis kunna påverka hur patienter upplever olika behandlingar även i den vanliga vården, tror forskarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor