Sveriges enda korallrev hotat

Ögonkorallen, vår enda revbyggande korall­art, är akut hotad. Sveriges sista rev ska nu räddas med hjälp av norska koraller.
Publicerad
**Bleka**. Ögonkoraller är vita, eftersom de saknar de symbiotiska alger som skapar färgprakten hos många tropiska korallarter.
Bild: Pål Buhl-Mortensen

I Kosterfjorden på ungefär 80 meters djup finns Säckenrevet, Sveriges enda kvarvarande rev av ögonkorall. De övriga reven har förstörts av bottentrålning. Även sedimentering, det vill säga dött material som sjunker mot botten som en följd av övergödning, är ett stort problem för korallerna.

Kosterhavet blev nationalpark för några år sedan, och trålning vid revet är inte längre tillåten. Förhoppningen var att korall-larver från norska rev skulle sprida sig till Säckenrevet, så att det kunde återhämta sig. Men detta har inte skett. En ny studie publicerad i tidskriften Coral Reefs visar att det svenska revet är genetiskt isolerat och sannolikt inte har något naturligt utbyte med norska rev.

– Det verkar som om larverna inte flyttar så långt, säger Mikael Dahl, genetiker vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till den nya studien.

Ögonkoraller kan föröka sig via kloning, vilket medför att stora ytor av revet kan bestå av samma individ. Den nya studien visar att klonerna kan bli mycket gamla. En norsk klon beräknades vara 4 000–6 000 år gammal.

Forskare vid Göteborgs universitet har nu startat ett räddningsprojekt som innebär att koraller från norska rev sätts ut på Säckenrevet. Men först ska korallerna in på laboratorium. Forskarna måste se till att de får med sig rätt kloner, och de ska också könsbestämma korallerna. Kallvattenskoraller som ögonkorallen är nämligen skildkönade, till skillnad från många tropiska koraller som är samkönade.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor