Tankeväckande kunskapsresa till Himalaya

I slutet av oktober reste en grupp nyfikna F&F-läsare på en kunskapsresa till Bhutan, Tibet och Nepal. Vår kollega Eva Bergström följde med, och skickade en hälsning.
Publicerad

Bild: Göran Karlsson

Lhasa, 26 oktober 2012

Hej! Här kommer en hälsning från Himalaya. Tänk vad mycket man kan uppleva under 16 dagar ute i världen, och hur obemärkt samma tid kan passera hemma i vardagen. Skickar med en bild på gruppen som jag reser med, en samling fantastiska personer med öppna sinnen och en glupande aptit på kunskap och upplevelser.

Vi började resan i det lilla oexploaterade kungadömet Bhutan. Här mäter man välfärd utifrån livskvalitet, inte efter materiella tillgångar. Vi fick en stor skopa buddhism när vi besökte storslagna tempel, och naturen var enastående med höga berg och djupa dalar.

Bhutaneserna välkomnade oss in i sina hem och visade oss ett enkelt och harmoniskt sätt att leva. Vi fick nog alla en del att fundera över. Hur stressade liv vi har byggt upp hemma i Sverige.

Sedan begav vi oss till Nepal, för några intensiva dagar i ett varmt och myllrande Katmandu. Här fick vi lära oss hur man lever i ett land starkt präglat av den hinduiska religionen. Resans höjdpunkt blev för många av oss en tur med ett litet flygplan för att titta på den storslagna Himalayakedjan, med Mount Everest tronande i sitt majestät.

För några dagar sedan kom vi fram till resans sista destination – Tibet. Här blev vi snabbt medvetna om det politiskt känsliga läget, då det i Lhasa finns en mycket stor polisiär och militär närvaro. Efter att ha acklimatiserat oss till höjden begav vi oss ut på landsbygden och passerade drygt 5 000 meter höga pass. Snöklädda berg och turkosa sjöar tog andan ur oss. Vi stannade till i små byar och fick träffa nomader och deras jakhjordar.

Det finns mycket mer att berätta om denna fantastiska resa. Men nu är det dags att åka hem.

*Hälsningar, Eva Bergström (marknadsansvarig på F&F)*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor