Arvsmassa i mat påverkar blodfetter

Maten du äter innehåller arvsmassa som tränger in i blodomloppet – och kan ha betydelse för hur du mår.
Publicerad
**Präglar människan**. Arvsmassa från ris och andra grödor styr gener hos människan.
Bild: Javier Lobato / IBL

Det gamla talesättet att du är vad du äter har fått en ny innebörd. Arvsmassa från matvaror som ris, salladskål och vete kan dyka upp i blodet hos både möss och människor, enligt forskare i Kina.

– Det är en mycket intressant upptäckt som kan ge nya förklaringar till hur olika matvaror påverkar hälsan, säger Sofia Trattner vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Hon har inte själv medverkat i studien men arbetar med samma typ av arvsmassa som de kinesiska forskarna, så kallat mikro-RNA.

Mikro-RNA är en typ av små molekyler som styr aktiviteten hos olika gener i cellerna.

En forskargrupp ledd av Chen-Yu Zhang vid Nanjing university har upptäckt att mikro-RNA från mat klarar sig i oskadat skick genom hela matsmältningssystemet och in i blodomloppet.

Forskarna specialstuderade en typ av mikro-RNA från ris, Kinas viktigaste gröda. Laboratorieförsök visade att molekylen påverkar celler i levern, vilket i sin tur förändrar halten av olika slags fetter i blodomloppet.

Precis som vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i maten kan mikro-RNA bidra till kroppens utveckling och funktion, skriver de kinesiska forskarna i tidskriften Cell research.

De menar att arvsmassa från mat sannolikt har präglat människan och andra djur under hela vår utvecklingshistoria, och att halterna av olika slags mikro-RNA i kosten skulle kunna vara en faktor bakom rubbningar i ämnesomsättningen som drabbar människor i dag.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor