En ögonblicksbild av två hjärnor

Nu går det att avbilda hjärnans aktivitet vid ett mänskligt möte.
Publicerad
**Hjärnaktivitet**. Två personer tillsammans i en magnetkamera. Den ena tittar (t.v.), den andra blundar.
Bild: Ray Lee / Princeton University

För första gången har två personers hjärnor avbildats tillsammans, med så kallad funktionell magnetresonanskamera. Personerna ligger på sidan i skannern vända mot varandra. Den vänstra personen betraktar den högra, som blundar. Bilden kräver betydligt mer komplicerade beräkningar än när bara en hjärna avbildas.

Enligt projektets ledare, Ray Lee vid Princeton university i USA, kan metoden komma att användas för att studera hur människors hjärnor interagerar eller hur hjärnan hos personer med exempelvis autismspektrumstörning skiljer sig från andras.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor