Färsk frukt får intelligent skydd

Sensorer i fraktlådorna håller koll under transporterna.
Publicerad
iPack-sensorn känner av hur frukten mår.
Bild: Jann Lipka

Frukt och grönsaker för hundra miljarder kronor förstörs årligen på väg till de europeiska konsumenterna. Ett sätt att minska svinnet är att förse fruktlådorna med sensorer som bevakar och följer varorna från producenten ända ut till butikshyllan. Sådana sensorer utvecklas i dag vid forskningscentret iPack vid Kungliga tekniska högskolan.

– Vi vill använda informationsteknologin för att kunna ha löpande kontroll av hela transportkedjan, säger Fredrik Jonsson, viceföreståndare för iPack. Då kan man se till att det ingenstans på vägen blir för varmt eller för kallt, att frukten inte skakas om för mycket och att lådorna inte kommer på villovägar.

Sensorerna kan mäta temperatur, fuktighet, halt av olika gaser, som koloxid och syre, i lådan. De behöver en antenn för att kommunicera sina mätvärden och ett batteri eller en solcell för energiförsörjning. Sensorerna används redan kommersiellt; drömmen är att göra dem kompaktare.

– Tänk om vi kunde trycka en integrerad krets direkt på en klisterlapp att sätta på fruktlådan eller på lastpallen, säger Fredrik Jonsson. Dyra vinflaskor eller känsliga medicinska preparat skulle kunna få var sin etikett för noggrannare uppföljning.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor