Hon samlar bevis för brott mot djur

Förra året blev 144 djur obducerade i samband med brottsutredningar i Sverige. Therese Ottinger utvecklar bättre sätt att samla bevis inför en rättegång.
Publicerad
Therese Ottinger.
Bild: Ylva Sundgren
Förra året blev 144 djur obducerade i samband med brottsutredningar i Sverige. Therese Ottinger utvecklar bättre sätt att samla bevis inför en rättegång. Ponnyn Silver blev så svårt skuren av en sexualförbrytare för fyra år sedan att hon måste avlivas. Kriminaltekniker hittade sperma på brottsplatsen, vilket bidrog till att en 42-årig man dömdes till sex månaders fängelse. – Det finns flera liknande fall som aldrig har blivit uppklarade, säger Therese Ottinger, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Ett av problemen är att utlåtanden från veterinärer inte alltid uppfyller de krav som rättsväsendet ställer på bevisning i en domstol. Therese Ottinger har nyligen påbörjat ett doktorandprojekt som förhoppningsvis ska ändra på den saken. Hon ska bland annat samarbeta med experter från Statens kriminaltekniska laboratorium, som har lång erfarenhet av att göra liknande utredningar i fall där brottsoffret är en människa. Therese Ottinger har själv utfört obduktioner av djur som misstänks ha dött på grund av brott. Utredningarna på SVA handlar främst om jaktbrott, djurplågeri och vanvård.

Therese Ottinger

Född 1973 i Södertälje.

Bor Lägenhet i Uppsala.

Familj Sambon Görgen som är socialpsykolog.

Djur Hästen Eldrimmer (kallblodstravare) och hunden Dennis (löwchen).

Yrkesval ”Mamma födde upp new foundland-hundar. I sjuårsåldern fick jag hjälpa till vid valpningen, och sedan dess har jag vetat att jag skulle bli veterinär.”

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor