Huvudvärksmedel skyddar mot tarmcancer

En ärftlig cancerrisk kan minskas med acetylsalicylsyra.
Publicerad
**Skyddad**. Hos dem som åt acetylsalicylsyra minskade risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarm.
Bild: Science photo library

I december förra året visades att personer som åt acetylsalicylsyra – som finns i till exempel Magnecyl – för att förebygga hjärt-kärlsjukdom också minskade risken att dö av cancer. I den första studie som specifikt undersökt effekten mot cancer rapporterar nu brittiska forskare i The Lancet att acetylsalicylsyra minskar uppkomsten av tarmcancer med 63 procent.

Mellan åren 1999 och 2005 lottades drygt 860 personer till att antingen börja äta acetylsalicylsyra eller sockerpiller varje dag. Alla deltagare i studien hade Lynchs syndrom, en genetisk förändring som ger förhöjd risk att utveckla cancer.

År 2010 gick det att se en tydlig effekt, särskilt hos dem som hade tagit tabletterna i minst två år. I placebogruppen hade 23 personer drabbats av tarmcancer, jämfört med tio i gruppen som ätit acetylsalicylsyra.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor