Korv ökar risken för svår cancer

Publicerad

Bild: Sofia Runarsdotter / SCANPIX

Ju mer korv, leverpastej och annat processat kött man äter, desto större är risken att man drabbas av cancer i bukspottkörteln. Den slutsatsen drar svenska forskare som sammanställt den tillgängliga forskningen på området. De misstänker att effekten beror på nitrit och liknande tillsatser i produkterna.

Den som äter 50 gram processat kött varje dag – vilket motsvarar en varmkorv eller ett par skivor bacon – kan räkna med att risken för den allvarliga men sällsynta cancerformen ökar med nästan en femtedel, enligt sammanställningen.

Ännu större, och därmed pålitligare, studier har tidigare visat att den som äter mycket rött kött löper en ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Cancerformen är den tredje vanligaste i Sverige efter bröstcancer och prostatacancer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor