Krympande partier svänger snabbare

Den senaste tidens stora partipolitiska förändringar kan delvis förklaras av medlemsras, enligt en ny avhandling.
Publicerad
**Mer lika**. Fredrik Reinfeldt möter unga politiker, som enligt en ny studie påminner allt mer om honom själv.
Bild: Tommy Holl / IBL Bildbyrå

Den gamla bilden av de politiska partiernas medlemmar som en konserverande ideologisk kraft ifrågasätts i en ny avhandling vid Stockholms universitet. Det är statsvetaren Svend Dahl som visar att de krympande medlemsgrupperna har blivit mer lika partiledningen – och att de i allt högre grad prioriterar röstmaximerande och möjlighet att utöva politisk makt framför partiernas traditionella värden.

Detta har möjliggjort de förändringar inom partierna som vi har sett på senare år.

– Oavsett om vi diskuterar framväxten av de nya Moderaterna, Miljöpartiets utveckling eller det rödgröna samarbetet inför förra valet så handlar det om stora avsteg från etablerade positioner, säger Svend Dahl. Vi kan nog räkna med att få se fler och tätare kursomläggningar i framtiden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor