Smak för salt uppstår tidigt

Spädbarn som äter salt mat fortsätter att gilla salt långt upp i dagisåldern.
Publicerad
**Saltsugen**. Den som tidigt smakar salt får smak för det salta.
Bild: Medicimage / SCANPIX

Ett högt intag av salt kan i vuxen ålder höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och andra sjukdomar. Nu har forskare i USA studerat hur tycke för salt utvecklas i spädbarnsåldern.

Vid två månader tycker de flesta barn att en mycket svag saltlösning smakar lika gott som vanligt vatten. Vid sex månader är bilden en annan: barn som fått sparsamt med salt ratar det salta vattnet och dricker hellre kranvatten. Barn som redan har börjat äta salt mat, däremot, föredrar saltvattnet. Och i tre- till fyraårsåldern äter de mer salt än sina kompisar som fick smaka salt senare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor