Superintressant om hur vi tänker

Publicerad
Thinking, fast and slow av Daniel Kahneman är ett självklart val i floden av böcker om hur människan beter sig i olika valsituationer. Visserligen är den inte så snärtigt skriven som Blink av Malcolm Gladwell eller How we decide av Jonah Lehrer. Men till skillnad från sina bästsäljande kolleger har Daniel Kahneman själv gjort banbrytande forskning i ämnet under en lång karriär. Som så många andra psykologer har han noterat att människor i gemen inte är så rationellt nyttomaximerande som ekonomer ofta vill tro. Vi har till exempel en stark ovilja mot risker. Därför kan vi teckna en dyr extraförsäkring när vi köper en ny elvisp, trots att det knappast skulle märkas alls i plånboken om den går sönder. För att beskriva sådana tabbar har Daniel Kahneman utvecklat den så kallade prospektteorin, som för tio år sedan belönades med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han har också utforskat hur blixtsnabba tankar fungerar vid sidan av mer tidskrävande överväganden, och presenterar en avsevärt intressantare bild än Blink. Bokens avslutande kapitel handlar om skillnaden mellan stundens upplevelse och minnet. En plågsam medicinsk undersökning blir kvar i minnet främst som en maximal smärta, och som en förnimmelse av hur det kändes under slutfasen. Med en serie mycket eleganta experiment visar Daniel Kahneman att detta kan få oss att nästa gång välja en behandling som medan den pågår faktiskt är mer smärtsam än alternativet.

Thinking, fast and slow

Kahneman, Daniel
Farrar, Straus and Giroux

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor