Var tredje europé har D-vitaminbrist

Publicerad

Bara en tredjedel av Europas befolkning har tillräckliga nivåer av vitamin D i kroppen. En tredjedel lider brist på D-vitamin och ytterligare en tredjedel har för låga nivåer vilket ökar risken för brist.

Särskilt kvinnor som nått klimakteriet rekommenderas att ta tillskott av vitamin D, enligt en ny forskningsstudie publicerad i Maturitas. På så sätt kan risken att drabbas av benskörhet minskas.

D-vitamin produceras i huden när den träffas av solens ultravioletta strålar. Under sommaren räcker det att sola ansikte, armar och ben 15 minuter per dag, tre till fyra gånger i veckan för att bilda och lagra vitaminet i kroppen. Men vårt förråd av D-vitamin från solen räcker inte hela vintern.

Brist på vitamin D är vanligare på nordligare breddgrader av naturliga skäl. Då kan vi bara få i oss vitaminet från mat eller kosttillskott. Få livsmedel innehåller vitamin D, men fet fisk som lax, sill och makrill innehåller rikliga mängder.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor